20.04.2016

Jedzenie ma znaczenie – poznaj sekrety przygotowania zdrowej, niskokalorycznej potrawy

Zdrowa i niskokaloryczna kuchnia jest szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu niż myślisz. Pamiętaj o kilku prostych zasadach, a cała Twoja rodzina będzie cieszyła się pysznymi posiłkami jednocześnie czerpiąc wiele korzyści zdrowotnych z podanych dań.

Rozsądne i przemyślane zakupy

Najlepiej zaplanuj z wyprzedzeniem posiłki na kilka dni i spisz listę zakupów. To już w sklepie rozpoczyna się przygotowanie posiłku. Zwracaj uwagę nie tylko na cenę, ale i jakość produktów, które znajdą się w Twoim koszyku. Zdrowa dieta zakłada jak najmniej produktów przetworzonych, dlatego zamiast różnych wynalazków wybieraj produkty bazowe jak świeże lub mrożone warzywa i owoce, grube kasze, zboża, ryż, rośliny strączkowe, makarony, nabiał, chude mięso, drób, ryby.

Zachowaj umiar

nalesnikiNawet jeśli Twoja kuchnia jest pełna wyłącznie pełnowartościowych i zdrowych produktów często pojawia się pytanie jakie produkty powinny znaleźć się na talerzu oraz w jakich ilościach. Każdy posiłek powinien składać się z warzyw, produktów bogatych w węglowodany złożone oraz bogate w białko. Zamiast wszystko ważyć i odmierzać jest kilka metod oceny ilości składników na talerzach, które zyskują na popularności. Jedną z metod jest dzielenie talerza ? 1/2 powinna być zajęta przez warzywa, 1/4 przez makarony, kasze, ziemniaki lub ryż i 1/4 mięso, ryby, nabiał lub rośliny strączkowe. Równie szybka i prosta jest metoda z odmierzaniem dłońmi ? tutaj warzywa powinny mieścić się w dwóch dłoniach złożonych w miseczkę, produkty węglowodanowe w całej dłoni, a białkowe powinny objętościowo podobne do zaciśniętej pięści.

 

Tylko para?

Nawet najlepsze i najzdrowsze danie można ?zepsuć? wybierając nieodpowiedni rodzaj obróbki termicznej. Warzywa, które straciły kolor, rozgotowany makaron czy pływający tłuszcz po talerzu nie wygląda apetycznie. Warzywa najkorzystniej gotować na parze, ponieważ zachowają piękny kolor i aromat cały czas pozostając jędrne i chrupkie. Dotowanie na parze pozwoli Ci szybciej i oszczędniej przygotować dany posiłek. Oszczędność dotyczy czasu, miejsca i pieniędzy ? przykładowo gotując makaron lub kaszę na garnek wystarczy nałożyć kosze lub wkładkę z warzywami i kawałkiem ryby. Całe danie przygotujesz na jednym palniku bez konieczności późniejszego zmywania sterty naczyń. Natomiast pieczenie, grillowanie mięsa i ryb w naczyniach, które pokryte zostały dobrej jakości powłoką nieprzywieralną pozwoli uniknąć nadmiaru tłuszczu w potrawie, a co za tym idzie zmniejszyć ilość spożywanych kalorii.

garnki

Podkręć smak

W diecie niskokalorycznej konieczne jest ograniczenie soli i cukru. Jednak nie oznacza to, że dania będą bez smaku. Zamień sól na zioła i przyprawy, które podkreślą i podbiją smak każdej potrawy, przyspieszą metabolizm oraz korzystnie wpłyną na funkcjonowanie całego organizmu.

przyprawy

W przygotowywaniu zdrowych i niskokalorycznych dań można szybko dojść do wprawy i udowodnić całej rodzinie, że zdrowe może być pełne smaku i aromatu.