6.05.2019

Jak nakryć stół na Komunię w domu

Polska porcelana MariPaula geometria i stella Pierwsza Komunia

I Komunia Święta to niezwykłe przeżycie dla całej rodziny. Uroczystość wiąże się z wieloma przygotowaniami, w tym również z organizacją przyjęcia dla rodziny. Dzisiaj, coraz częściej uciekamy z zatłoczonych restauracji i wracamy do organizowania przyjęć w zaciszu własnego domu. Aby przyjęcie nabrało wyjątkowego charakteru musimy zadbać o pięknie nakryty stół, który będzie nawiązywał do odświętnego charakteru wydarzenia.

Obrus na stół

Zaczynamy od obrusu, bo to on jest bazą nakrycia. Naturalnym wyborem będzie biel lub delikatny odcień écru, ale możemy go również przełamać dodaniem niewielkiej ilości koloru w postaci bieżnika lub serwetek. Materiałowe serwetki przy każdym nakryciu będą bardziej eleganckie niż papierowe i pięknie dopełnią dekorację stołu. Bardzo naturalnie będzie prezentował się obrus lniany, który stanie się subtelnym tłem dla białej porcelany, jasnych świec i kwiatów. Wykończony białą koronką podkreśli dziecięcy charakter uroczystości. Dodatkowo koronkę możemy wykorzystać do udekorowania każdego nakrycia oplatając nią małe szklane wazoniki czy słoiczki, w których umieścimy drobne, białe kwiaty.

Elegancka porcelana

W roli głównej na stole oczywiście powinna znaleźć się zastawa porcelanowa. Firma Altom jako pierwszy w Polsce dystrybutor, stworzyła własny, autorski fason porcelany MariaPaula, produkowany w najlepszych polskich fabrykach porcelany Ćmielów i Karolina. Elegancka porcelana dostępna jest w kilku różnych fasonach oraz dekoracjach. Zastawa sprzedawana jest w zestawach oraz na sztuki, dzięki czemu możemy skompletować zestaw dopasowany do naszych potrzeb. Porcelana, która towarzyszy nam w najważniejszych chwilach i podczas rodzinnych uroczystości musi być elegancka i doskonałej jakości.

Polska porcelana MariaPaula Nova Ecru Pierwsza Komunia

Ważne detale

Obok elegancko złożonej serwetki przy każdym talerzu powinna znaleźć się winietka z imieniem osoby, która ma zasiąść na danym miejscu. Może być ona wypisana ręką dziecka – będzie to dla gości niezwykle miły gest. Pamiętajmy, że dobry plan usadzenia gości przy stole pozwoli uniknąć niezręcznych sytuacji podczas siadania i sprzyja udanym rozmowom podczas przyjęcia.

Obowiązkowe są również świeże kwiaty. O tej porze roku można znaleźć wiele kwitnących roślin, krzewów, drzew w parkach i ogrodach, warto więc skorzystać z tego, co oferuje nam natura. Możemy również postawić na bardziej egzotyczne rozwiązania – liści eukaliptusa czy sukulenty. Wtedy rośliny możemy wybrać dużo wcześniej przed uroczystością, pozostawiając ostatnie dni na inne, ważniejsze sprawy. Pamiętajmy aby zaopatrzyć się w szklane wazony, misy i salaterki, które przydadzą się do wyeksponowania roślin. Do ułożenia kwiatów na stole można wykorzystać również elementy zastawy stołowej – wazy, salaterki, dzbanki czy filiżanki.

Polska porcelana MariaPaula biala Pierwsza Komunia

Polska porcelana MariaPaula geometria Pierwsza Komunia

Ułożenie na stole

Pamiętajmy o poprawnym ustawieniu elementów nakrycia stołu. Wskazówką będzie kolejność podawania dań. Sztućce układajmy w kolejności od zewnątrz do wewnątrz. W zależności od rodzaju podawanych dań po prawej stronie talerza powinny znajdować się kolejno nóż do dania głównego, łyżka do zupy, nóż do przekąski, natomiast po lewej stronie od talerza powinny się znaleźć widelec do dania głównego i widelec do zakąsek. Łyżka i widelec powinny być ułożone grzbietem do dołu, natomiast nóż musi być skierowany ostrzem w stronę talerza. Sztućce deserowe są umieszczane nad talerzem -widelczyk do ciast powinien być skierowany w prawo, zaś łyżeczka w lewo. W ofercie Altom do zestawów sztućców polecamy również narzędzia stołowe – łyżki do sałat czy łopatki do ciast.

Polska porcelana MariaPaula biała Komunia Święta ułożenie sztućców

Jeśli chodzi o serwowanie napojów, to pamiętajmy, aby szklanki, kieliszki i filiżanki ustawiać zawsze po prawej stronie nakrycia. Szklanka lub kieliszek do wody powinna być ustawiona najbliżej środka nakrycia. Filiżanka może stać na stole od początku posiłku, po zewnętrznej stronie przy kieliszkach. Może także być podana dopiero w czasie deseru.