10.08.2018

Jaki wybrać garnek- dla kogo naczynia ze stali nierdzewnej?

2-marketing

Podstawowym wyposażeniem kuchni są oczywiście garnki i to nie podlega wątpliwości. Jednak gdy stajemy przed wyborem konkretnego naczynia pojawia się wiele dylematów. Mniejszy – większy, z jakiego tworzywa, jakiego kształtu itp. Dla klienta każdego sklepu zakup garnków to zazwyczaj kosztowny wydatek, dlatego w swojej ofercie powinniśmy mieć przynajmniej kilka rodzajów garnków.  Jednak jeszcze ważniejsze jest umiejętne doradzenie klientowi – jaki garnek będzie dla niego najodpowiedniejszy.

Garnki wykonane są z różnych materiałów. Każdy z nich ma swoje wady i zalety. Ważne jest aby przy oferowaniu klientowi konkretnych produktów postarać dowiedzieć się coś więcej na temat jego potrzeb. Pamiętajmy, że jeden zadowolony klient opowie o swoich odczuciach średnio pięciu innym potencjalnym klientom.

Dziś zapraszamy Państwa po krótkie kompendium wiedzy na temat garnków wykonanych ze stali nierdzewnej.

Wybór garnków – na co należy zwrócić uwagę.  

Przede wszystkim powinniśmy dowiedzieć się od klienta na jakim rodzaju kuchenki/płyty będzie gotował. A do wyboru mamy wiele możliwości: kuchenka gazowa, ceramiczna, elektryczna lub bardzo ekonomiczna indukcyjna. Zaletą garnków nierdzewnych jest właśnie ich wszechstronność, czyli możliwość stosowania na różnych rodzajach kuchenek. To właśnie stal posiada właściwości magnetyczne, które pozwalają używać naczynia na kuchenkach indukcyjnych, coraz częściej obecnych w polskich domach.

kuchenki

Kształt i wielkość garnka dopasowujemy do ilości osób w rodzinie, przeznaczenia, częstotliwości gotowania oraz do stylu, w którym została zaaranżowana kuchnia. Stal nierdzewna to bardzo uniwersalny materiał. Stalowa błyszcząca powierzchnia będzie doskonale pasowała do każdej kuchni. Możemy pokusić się jedynie o dobór kształtu w zależności od upodobań – pękaty do bardziej klasycznych kuchni, prosty do nowoczesnych. W ofercie Altom dostępne są zestawy garnków, które doskonale sprawdzą się dla dużej rodziny lub gdy kupujemy pierwsze wyposażenie kuchni. Pokaźny zestaw będzie również doskonałym pomysłem na prezent dla najbliższych. Dla tych osób, które nie potrzebują od razu dużego zestawu lub też chcą uzupełnić kuchenne akcesoria o konkretne naczynie, proponujemy garnki sprzedawane pojedynczo.

Upodobania kulinarne to kolejna ważna sprawa. Garnki nierdzewne pasują do różnych stylów gotowania, przyrządzimy w nich każdą potrawę – nie tylko klasyczną zupę, ale również sos czy gulasz. Jednak stal nierdzewna gorzej przewodzi ciepło niż np. aluminium, dlatego projektując garnki nierdzewne w Altom Design Studio zwracamy uwagę aby naczynia posiadały warstwowe dno, w którym można umieścić aluminiową płytkę – doskonały przewodnik ciepła. Dzięki temu nasze naczynia nierdzewne łączą właściwości obu materiałów, szybko i równomiernie się nagrzewają oraz długo utrzymują temperaturę. W efekcie można w nich perfekcyjnie przygotować najróżniejsze potrawy, które długo pozostają ciepłe i soczyste.

Przenosząc gorące naczynia musimy uważać aby się nie poparzyć. Dlatego bardzo ważne jest aby wybierając garnki i patelnie zwrócić uwagę na uchwyty. Powinny być duże, dobrze wyprofilowane, dzięki temu z łatwością je chwycimy, bezpiecznie przenosząc napełniony garnek. Garnki w całości nierdzewne, wraz z uchwytami to duży plus dla osób, które używają zmywarek. Takie garnki bez przeszkód możemy myć w zmywarce, bez obawy o ich uszkodzenie. Pamiętajmy jednak, że takie uchwyty zawsze się nagrzewają, mniej lub więcej, ale jednak. Marka Altom Design ma jednak i na to rozwiązanie. Do garnków klientowi możemy zaproponować specjalne silikonowe łapki na uchwyty lub szeroki wachlarz łapek i rękawic wykonanych w 100% bawełny, które ochronią dłonie podczas gotowania.

Zmywarka – nieoceniona pomoc każdej gospodyni domowej. Jak już wspomnieliśmy jeśli garnek jest w całości nierdzewny można go bezpiecznie myć w każdej zmywarce. Pozostaje jeszcze kwestia pokryw. Oczywiście całą nierdzewną możemy myć w zmywarce. Jednak kolekcje garnków Altom Design często posiadają szklane pokrywy z elementami stali (np. uchwyt lub rant). Takie pokrywy również bez przeszkód możemy myć w zmywarkach, a mają jeszcze dodatkowy atut. Można bez podnoszenia pokrywy obserwować cały proces gotowania. Widzimy np. czy potrawa jest już odpowiednio gęsta (odparowała płyny) czy też należałoby dodać właśnie odrobiny bulionu czy wina. Warto również podkreślić, że szklane pokrywy posiadają specjalny otwór, który umożliwia odprowadzanie nadmiaru pary.

 

Wiele garnków nierdzewnych z kolekcji Altom Design wyposażonych zostało w dodatkowe elementy jak na przykład podziałka litrażowa wewnątrz garnka. Ułatwi ona odmierzanie proporcji dodawanych składników do potrawy. Specjalne wylewki ułatwiają przelanie potrawy do mniejszych naczyń. Czy też specjalne sitka na krawędziach umożliwiają odcedzanie warzyw czy makaronu bez konieczności użycia innych akcesoriów.

Czy stal nierdzewna jest bezpieczna dla zdrowia?

Stalowe naczynia są wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne i działanie wysokiej temperatury. Gładka powierzchnia, którą łatwo się czyści oraz fakt, że trudno o jej zarysowanie czy uszkodzenie, gwarantuje że na powierzchni naczyń nierdzewnych nie ma zagłębień, odprysków czy pęknięć, w których mogłyby namnażać się bakterie. Więc na pewno tak, są dla nas bezpieczne. Jednak z małym wyjątkiem. Garnki ze stali nierdzewnej nie są odpowiednie dla niektórych alergików. Osoby uczulone na nikiel czy chrom, bo te pierwiastki są właśnie składnikami stali nierdzewnej, powinny wybierać inne garnki. Takim osobom możemy zaproponować na przykład naczynia emaliowane, w których szklista, emaliowana powłoką jest dla nich całkowicie bezpieczna. Należy również pamiętać aby w garnkach nierdzewnych długo nie przechowywać żywności. Zupa czy gulasz, które kilka dni będą w takim garnku, mogą zyskać metaliczny posmak.

Jak chronić naczynia ze stali nierdzewnych

Jest jedna żelazna zasada dotycząca gotowania potraw w garnkach nierdzewnych. Zawsze dodajemy sól i przyprawy do gorącej wody, a nie do zimnej.  Ta z pozoru niewinna czynność może powodować odbarwienia i mikrouszkodzenia powierzchni stali. Płyn należy najpierw doprowadzić do wrzenia, a dopiero potem posolić. Do czyszczenia używajmy zawsze miękkich zmywaków i łagodnych detergentów. Nieodpowiednie żrące środki, czy te w postaci granulek, oraz czyścili ze stali węglowej mogą uszkodzić powierzchnię naczyń lub pozostawić drobinki, które w kontakcie z resztkami jedzenia spowodują rdzewienie.

Z czasem na powierzchni garnków może pojawić się również biały nalot. Jest to kamień wytrącający się podczas gotowania i osad soli mineralnych. Oraz niewielkie plamki. Można je bez problemu usunąć przecierając powierzchnię gąbką nasączoną octem lub sokiem z cytryny albo środkami myjącymi z dodatkiem kwasu cytrynowego. Można też zastosować roztwór sody oczyszczonej lub amoniaku. Pamiętajmy, że takie odbarwienia, naloty i plamy nie podlegają reklamacji. Nie powodują one zmian smakowych potraw, nie są niebezpieczne dla zdrowia, a naczynia nie tracą swych właściwości.

Garnki nierdzewne to świetna inwestycja na wiele lat użytkowania. Przekazujmy klientom wiedzę na temat ich właściwości i użytkowania, a oni na pewno docenią nasze starania odwzajemniając się zakupami.