10.08.2018

Naczynia ze stali nierdzewnej ? moc ukryta w Twojej kuchni

Niewątpliwie jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni są garnki. Jednak, gdy stajemy przed wyborem konkretnego naczynia, pojawia się wiele pytań: jaka pojemność będzie odpowiednia?; z jakiego tworzywa ma być wykonany? i wreszcie ? czy parametry techniczne są optymalne?

Decydując się na produkt najwyższej jakości, musimy się liczyć z niemałym wydatkiem, choć dobry sklep, któremu na sercu leży satysfakcja odbiorcy, posiada w swojej ofercie co najmniej kilka propozycji z różnych półek cenowych. Umiejętne doradztwo w zakresie oferowanych naczyń polega również na poznaniu potrzeb konkretnego nabywcy. Mówi się, że jeden zadowolony kupujący podzieli się swoim szczęściem ze średnio pięcioma innymi potencjalnymi klientami.

Dlatego dziś zapraszamy Państwa do zapoznania się z kompendium wiedzy na temat garnków wykonanych ze stali nierdzewnej, które stanowią doskonałą odpowiedź na dylematy kuchenne większości konsumentów.

Czym się kierować podczas wyboru garnków?

1. Wszechstronność

Bywa, że kluczową informacją podczas wyboru standardowych naczyń jest odpowiedź na pytanie o rodzaj kuchenki, na której zostaną użyte. Często produkt, który świetnie nadaje się na kuchenkę gazową, nie będzie odpowiedni na płytę ceramiczną, elektryczną, czy indukcyjną. Dodatkowo to wieczne czytanie etykiet i obawa, czy na pewno zadziała. Decydując się garnki ze stali nierdzewnej, już nie musisz się o to martwić. Ogromną zaletą naczyń wykonanych z tego materiału jest ich wszechstronność, czyli możliwość stosowania na różnych rodzajach kuchenek. Warto wiedzieć, że stal nierdzewna w kuchni zapewnia właściwości magnetyczne wyrobów i świetnie spisze się na kuchenkach indukcyjnych, coraz częściej obecnych w polskich domach.

kuchenki

2. Uniwersalność

Zastanawiając się nad kształtem i wielkością garnka, dobrze wziąć pod uwagę ilość osób stołujących się we wspólnym gospodarstwie domowym. Nie mniejsze znaczenie będzie miała częstotliwość gotowania, czy styl, w którym została zaaranżowana kuchnia. Nie tylko zastosowanie i właściwości stali, ale także jej wygląd, czynią z niej uniwersalny materiał. Błyszcząca powierzchnia garnków oraz prosta forma pasują zarówno do wnętrz klasycznych, jak i nowoczesnych.

W ofercie Altom dostępne są komplety nierdzewnych garnków przeznaczone nie tylko dla dużych rodzin. Takie pokaźne zestawy doskonale sprawdzą się także w roli pierwszego wyposażenia nowego lokum, czy będą znakomitym pomysłem na praktyczny prezent. Tym, którzy nie potrzebują dużego zestawu lub tylko chcą uzupełnić zasoby kuchenne o konkretne naczynie, dedykowane są garnki ze stali nierdzewnej sprzedawane pojedynczo.

3. Szerokie zastosowanie

Swoim szerokim zastosowaniem, garnki ze stali nierdzewnej znakomicie wpisują się w nurt popularnego eksperymentowania w kuchni. Przyrządzimy w nich praktycznie każdą potrawę ? nie tylko klasyczną zupę z przepisu babci, ale również orientalny sos czy klasyczny gulasz. Należy jednak pamiętać, że stal nierdzewna gorzej przewodzi ciepło niż np. aluminium. Dlatego też projektanci garnków nierdzewnych w Altom Design Studio zwracają szczególną uwagę na to, by naczynia posiadały warstwowe dno, z umieszczoną wewnątrz aluminiową płytką ? doskonałym przewodnikiem ciepła. Dzięki takiej technologii naczynia nierdzewne łączą właściwości obu materiałów, szybko i równomiernie nagrzewają się oraz długo utrzymują temperaturę. W efekcie można w nich perfekcyjnie przygotować najróżniejsze potrawy, które długo pozostają ciepłe i soczyste.

4. Ergonomia i bezpieczeństwo

Przenosząc gorące naczynia, niezależnie od materiału, z którego są wykonane, zalecana jest ostrożność. By uniknąć poparzenia, już na etapie zakupów, należałoby zwrócić szczególną uwagę na uchwyty. Ergonomiczne rączki powinny być duże, dobrze wyprofilowane i łatwe w chwytaniu, co znacząco zwiększy bezpieczeństwo przenoszenia gorących naczyń. Garnki w całości nierdzewne to duży plus dla osób, które używają zmywarek. Można je bez przeszkód myć w zmywarce, bez obawy o ich uszkodzenie. Należy jednak pamiętać, że uchwyty będą się nagrzewać, na co znalazła sposób Marka Altom Design. W swojej ofercie posiadamy specjalne silikonowe łapki na uchwyty lub takie wykonane w 100% bawełny, które ochronią dłonie podczas gotowania. Z kolei szklane pokrywy z elementami stali (np. uchwyt lub rant) również bez przeszkód można myć w zmywarkach, a dodatkowym atutem jest możliwość obserwowania procesu gotowania bez konieczności podnoszenia gorącego elementu. Warto również podkreślić, że szklane pokrywy posiadają specjalny otwór, który umożliwia odprowadzanie nadmiaru pary.

5. Ciekawe rozwiązania

Wiele garnków nierdzewnych z kolekcji Altom Design wyposażonych zostało w dodatkowe elementy, jak na przykład podziałka litrażowa wewnątrz garnka. Ułatwi ona odmierzanie proporcji dodawanych składników do potrawy. Z kolei specjalne wylewki pomagają w przelaniu potrawy do mniejszych naczyń. Są też specjalne sitka na krawędziach umożliwiające odcedzanie warzyw czy makaronu bez potrzeby użycia innych akcesoriów.

Czytaj także: Dobre garnki nierdzewne, czyli jakie?

Czy stal nierdzewna jest bezpieczna dla zdrowia?

Stalowe naczynia są wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne i działanie wysokiej temperatury. Ich gładka powierzchnia, którą łatwo się czyści oraz fakt, że trudno o jej zarysowanie, gwarantuje, że na powierzchni naczyń nierdzewnych nie powstaną niechciane zagłębienia, odpryski czy pęknięcia, w których mogłyby namnażać się bakterie. To wszystko sprawia, że są bezpieczne dla większości użytkowników. Jedynym wyjątkiem są osoby uczulone na nikiel czy chrom, które nie powinny używać garnków ze stali nierdzewnej, z uwagi na zawartość tych pierwiastków. Alternatywą dla alergików są naczynia emaliowane o szklistej powłoce, całkowicie bezpiecznej dla zdrowia. Warto także zwrócić uwagę na czas przechowywania żywności w naczyniach ze stali nierdzewnej. Potrawa zbyt długo umieszczona w takim garnku może zyskać charakterystyczny metaliczny posmak.

Jak dbać o naczynia ze stali nierdzewnej?

Jest jedna żelazna zasada dotycząca gotowania potraw w garnkach nierdzewnych ? sól i przyprawy dodajemy wyłącznie do gorącej wody, a nie do zimnej. Ta, z pozoru niewinna czynność, może prowadzić do odbarwień i mikrouszkodzeń powierzchni stali. Płyn należy więc najpierw doprowadzić do wrzenia, a dopiero potem posolić. Do czyszczenia rekomenduje się używanie miękkich zmywaków i łagodnych detergentów. Nieodpowiednie będą środki żrące oraz ostre czyściki ze stali węglowej mogące uszkodzić powierzchnię naczyń lub pozostawić drobinki, które w kontakcie z resztkami jedzenia spowodują rdzewienie.

Przy dłuższym użytkowaniu, z czasem na powierzchni garnków może pojawić się naturalny biały nalot oraz niewielkie plamki. Jest to kamień wytrącający się podczas gotowania i osad soli mineralnych. Można je bez problemu usunąć przecierając powierzchnię gąbką nasączoną octem lub sokiem z cytryny albo środkami myjącymi z dodatkiem kwasu cytrynowego. Dobrze spisze się także roztwór sody oczyszczonej lub amoniaku. Należy pamiętać, że takie odbarwienia, naloty i plamy nie wpływają na smak potraw, nie są niebezpieczne dla zdrowia, a naczynia nie tracą swych właściwości, dlatego też nie podlegają reklamacji.

Garnki nierdzewne to świetna inwestycja na wiele lat wdzięcznego użytkowania. Ponadczasowy design i uniwersalne właściwości zadowolą i tradycjonalistów i odważnych eksperymentatorów w kuchni. Garnki z Altom Design to sprawdzony wybór dla ceniących praktyczne rozwiązania.