Galanteria bombonierek szklanych
Budzą skojarzenia z buduarem w stylu Marii Antoniny, subtelnymi wnętrzami dawnych delikatesów, sklepów cynamonowych czy candy shopów. Niejednemu przywiodą na myśl smak łakoci z czasów dzieciństwa, schowanych w szklanym puzderku w babcinym kredensie…
W letniej ofercie Altomu znalazły się piękne, dekoracyjnie formowane bombonierki, w różnych wielkościach, z bogato zdobionymi pokrywami. Mogą służyć do przechowywania słodkości, orzechów i suszonych owoców, ale również bibelotów, biżuterii czy innych drobiazgów. Produkty spożywcze utrzymane będą w higienicznych, suchych warunkach, ale przede wszystkim, w niepowtarzalnej formie, która stanie się ozdobą wnętrza. Bomboniery będą się idealnie komponować w pudrowych i pastelowych aranżacjach, o kobiecym, nieco buduarowym charakterze, z nutą nostalgii za dawnymi, pełnymi uroku czasami.
Sprawdzą się doskonale w aranżacjach stołu, przy szczególnych okazjach, jak choćby urodziny, imieniny, ślub czy tzw. baby shower. Będą się dumnie prezentować obok kolorowych, lukrowanych babeczek, słodkich muffinów, pastelowych świec i tekstyliów w drobny deseń, jak grochy czy kwiatki. Bomboniery z pewnością znajdą też uznanie fanek bardzo modnego ostatnio stylu pin up girl, retro, american czy wszechobecnego stylu vintage.
Patelnie grillowe Valdinox
Gdy dopadnie nas ochota na grilla, a za oknem właśnie pada lub zwyczajnie w codziennym pędzie brak nam czasu na przygotowywanie pracochłonnych posiłków, świetnym rozwiązaniem jest patelnia grillowa.
W bogatej palecie produktów marki Valdinox znaleźć możemy kilka różnych patelni, z charakterystycznym nierównym dnem, żłobionym w rowki. Nierówne dno gwarantuje, że tłuszcz, który wytopi się? ze smażonej potrawy ścieknie na dno rowków i danie nie będzie nim nasiąkać?. Dodatkowo, żłobienie pozostawia na mięsie czy warzywach apetyczny, brązowo-złoty ślad przypieczenia, miło kojarzący się z potrawami z tradycyjnego grilla węglowego.
Patelnie grillowe charakteryzują się z grubym, ciężkim dnem, dzięki któremu patelnia dłużej się? nagrzewa, a potem równomiernie oddaje nagromadzone ciepło potrawie. Ponadto grube dno sprawia, że można ją rozgrzać? do wysokiej temperatury, co jest niezbędne przy przygotowaniu dania w technice grillowania. Warto o tym pamiętać również po zakończeniu przygotowywania posiłku i odstawić patelnię do całkowitego ostygnięcia, zanim będziemy mogli umyć ją, bez ryzyka oparzenia się, czy też uszkodzenia powierzchni naczynia.
Jeśli chodzi o kwestie kulinarne, zasada jest prosta ? na patelni grillowej mie?sa i ryby możemy smażyć? bez tłuszczu, przed odwróceniem porcji na drugi bok, czekamy aż kawałek przysmaży się na tyle, by swobodnie odszedł od powierzchni patelni. Jeśli stawia opór i mamy wrażenie, że porcja przywarła do perforowanego dna, oznacza to, iż smaży się zbyt krótko lub temperatura jest zbyt niska. Jeśli chodzi o grillowanie warzyw, kto?re zawierają? w sobie nieznaczne ilości naturalnego tłuszczu, pamiętamy o dodaniu odrobiny oliwy, aby zintensyfikować proces grillowania i nie przypalić? ulubionej cukinii, papryki czy zielonych szparagów.
Nowością w ofercie patelni marki Valdinox jest kwadratowa patelnia dzielona ? z częścią grillową ze żłobieniami i nieco większą częścią o gładkim dnie. Podzielona powierzchnia naczynia umożliwia jednoczesne smażenie lub odgrzewanie dwóch potraw o różnych właściwościach. W efekcie oba składniki posiłku będą jednakowo gorące, przy czym tłuszcze, soki, smaki i aromaty nie wymieszają się. Przygotowanie dwóch różnych potraw
w jednym naczyniu to oszczędność czasu, energii ( gaz/prąd ) i pieniędzy.
Patelnia Valdinox wyposazona jest w eleganckie i funkcjonalne uchwyty z tworzywa, w grafitowym kolorze. Oprócz tradycyjnej rączki posiada także drugi, mniejszy uchwyt, po przeciwnej stronie, na wzór naczyń gastronomicznych, dla zawodowych kucharzy. Uchwyt ten ułatwia przenoszenie patelni, która ze względu na grubość, musi mieć swoją wagę.
Obecnie w ofercie znajduje się patelnia o wymiarach 30,5 x 29 cm, która posiada nieprzywieralną powłokę, opracowaną wg szwajcarskiej technologii ILAG. Nadaje się do smażenia na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych. Z patelniami marki Valdinox możemy więc rozkoszować się zdrowymi i aromatycznymi potrawami z grilla nawet w środku zimy!
Garnki emaliowane Janina i Feliks w odświeżonej palecie barw
Naczynia emaliowane przeżywają ostatnio wielki powrót, nie tylko do współczesnych kuchni… ale też na salony. Warto wspomnieć o najważniejszych zaletach garnków z powłoką emaliowaną ? długą utrzymują ciepło, co znacząco skraca czas gotowania, są antyalergiczne i nie wchodzą w reakcje z kwaśnymi czy tłustymi potrawami, doskonale nadają się nie tylko do gotowania, ale również przechowywania żywności. Gładka powłoka jest higieniczna i antybakteryjna ? uniemożliwia bowiem gromadzenie się i rozmnażanie bakterii. Ponadto emalia jest odporna na ścieranie czy występowanie korozji i w odróżnieniu od garnków ze stali, nie wymaga polerowania.
Oprócz wspomnianych bardzo korzystnych właściwości emalie czarują bogactwem wzorów i kolorów, dla amatorów różnych stylów aranżacji wnętrz. W ofercie producenta FNE Silesia Rybnik, znaleźć możemy nie tylko charakterystyczne, tradycyjne kształty garnków, rondli czy kubków, z nutką nostalgii za stylem retro, doskonałe dla wielbicieli klimatów vintage, ale również szeroką gamę modeli i barw dla fanów klasyki w bardziej nowoczesnym wydaniu.
Współczesne aranżacje kuchenne utrzymane są najczęściej w dwóch stylach: nowoczesnym – modernistycznym, designerskim, charakteryzującym się prostymi kształtami, gładkimi, połyskującymi powierzchniami, upodobaniem do pięknej formy i funkcjonalności oraz wyrazistych barw; lub klasycznym ? przywołującym skojarzenia ze stylem prowansalskim lub angielskim, stawiającym na stonowane kolory, tradycyjne kształty, łagodne linie i mnogość dodatków.
Różniące się gusta fanów obu tak różnych stylów, zaspokoić mogą dwie linie emaliowanych garnków: Feliks i Janina. Obie proponujemy teraz w nowej, odświeżonej palecie barw, zgodnej z bieżącymi trendami: śmietankowym beżu, soczystej zieleni i głębokiej czerwieni. Garnki mają pięknie wyprofilowane kształty ? prosty (seria Feliks) lub pękaty (seria Janina), funkcjonalne, szklane pokrywy, ułatwiające kontrolowanie procesu gotowania i wysokiej jakości, srebrne, stalowe uchwyty. Wewnątrz wszystkie garnki pokryte są emalią w kolorze białym, dodatkowo krawędzie okute zostały taśmą ze stali nierdzewnej, która skutecznie chroni garnek przed obiciem, jednocześnie stanowiąc eleganckie wykończenie.
Tak piękne i funkcjonalne naczynia zachęcają nie tylko do gotowania, ale również serwowania posiłków bezpośrednio na stół. Prosto z garnka możemy podawać nie tylko tradycyjne dania jednogarnkowe, jak leczo, ale również zdrowe i pożywne zupy kuchni azjatyckiej, np. tajską zupę z mlekiem kokosowym czy słynną wietnamską zupę pho, na wywarze wieprzowo-wołowym z aromatycznym anyżem, tajską bazylią i makaronem ryżowym. Charakterystyczny widok garnuszka na stole to także wizytówka kuchni flamandzkiej czy francuskiej. Świeże mule coraz częściej można tanio kupić również w polskich sklepach, ich przyrządzanie, wbrew pozorom nie jest wcale trudne, a podane w pięknym, emaliowanym garnuszku, z pewnością zaskoczą naszych domowników i oczarują gości.