Pyszne i pachnące. Ich widok przywodzi na myśl gorące lato. Nie ma nic bardziej przyjemnego niż sięganie zimą do własnoręcznie zrobionych zapasów. Odkręcamy domową konfiturę i do domu wraca lato.
W lipcu dojrzewają wiśnie, zaczynają pojawiać się morele, brzoskwinie, a za chwilę również jeżyny i maliny. To doskonały moment, aby zatrzymać ich smak na dłużej. Nasze babcie robiły co roku setki zapraw na zimę. Dziś również wiele osób chętnie wraca do robienia przetworów domowych. Dlaczego? Bo są zdecydowanie zdrowsze i przede wszystkim wiemy z jakich produktów są przyrządzone. Tańsze od tych ze sklepu, a do tego możemy łączyć smaki, które uwielbiamy, tworząc niecodzienne połączenia. Przetwory można przygotować praktycznie z każdych owoców i warzyw, wystarczy odrobina pomysłowości, a zimą lato zagości na naszym stole.
Zasady przygotowania konfitur
Zabierając się do robienia przetworów trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Do robienia konfitur wybieramy wyłącznie świeże owoce, dojrzałe, nie uszkodzone i bez nadgnić. Przetworów nie poddajemy działaniu wysokiej temperatury dłużej, niż to jest konieczne. Wszystko po to aby straty witamin i mikroelementów były jak najmniejsze. Szypułki i pestki usuwamy dopiero po umyciu owoców. Jeśli zrobimy to wcześniej, owoce wchłoną wodę, a to przyspiesza psucie się przetworów. Pamiętajmy również aby zaopatrzyć się w praktyczne przedmioty kuchenne, które ułatwią nam konfiturowe podboje.
Po pierwsze ? garnek
Podstawą do przygotowania pysznych konfitur będzie odpowiedni garnek. Owoce w trakcie gotowania będą zmniejszały swoją objętość, ale na początku musimy mieć odpowiednio duże naczynie, aby pomieściło nasze produkty i pozwoliło nam na swobodne mieszanie zawartości. W ofercie Altom znajdziesz naczynia emaliowane marki Silesia z Rybnika. Różnorodne produkty, w wielu kształtach i rozmiarach pozwolą Ci przygotować każdą konfiturę w wygodny sposób. W ofercie znajdziesz również specjalne garnki z wkładką do gotowania słoików. Są idealne do pasteryzacji i wyparzania. Wkładka zabezpiecza słoiki przed stykaniem się z dnem, co mogłoby doprowadzić do ich uszkodzenia w trakcie gotowania. Garnek jest duży dlatego zmieści się w nim spora ilość słoików, co przyśpieszy i usprawni cały proces przygotowywania przetworów domowych.
Gotuj, na zdrowie!
Garnki emaliowane to bardzo zdrowa opcja gotowania. Emaliowana powłoka chroni przed rozmnażaniem się bakterii oraz powstrzymuje przedostawanie się szkodliwych substancji do potrawy. Nie wchodzi też w reakcje z gotowanymi produktami dlatego masz pewność, że długie smażenie kwaśnych powideł w garnkach emaliowanych będzie zdrowe i bezpieczne. A do tego, nie do końca zgęstniałe konfitury, możesz w garnku emaliowanym przechować w lodówce do kolejnego dnia, aby dokończyć smażenie. Cały czas wykorzystujesz tylko jeden garnek, oszczędzasz w ten sposób swój czas oraz wodę potrzebną do mycia.
Naczynia emaliowane zyskały już wielu zwolenników m.in. dzięki swoim właściwościom hipoalergicznym. Korpus wykonany ze stali, pokryty kilkoma warstwami emalii, sprawia że naczynia są doskonałe dla osób z alergią, a także małych dzieci. Stąd też stały się najczęstszym wyborem nie tylko wśród alergików, ale i mam, które chcą przygotować swoim najbliższym smaczne i zdrowe posiłki. Do tego garnki emaliowane nie pochłaniają smaków i zapachów, więc wydobywasz prawdziwy smak owoców.
Emaliowane garnki marki Silesia można używać na wszystkich rodzajach kuchenek, także indukcyjnych oraz w piekarnikach. Gładką powierzchnię łatwo umyjemy po skończonym gotowaniu, pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Udanych kuchennych eksperymentów.