5.05.2017

Altom Nowości: Pomocnicy kuchenni, patelnia Wok, pucharki do lodów,

Kuchenni pomocnicy
0207015418

Nie ma lepszego momentu na zmianę nawyków żywieniowych i zdrową rewolucję w kuchni niż wiosna! Media prześcigają się w dostarczaniu nam przepisów na lekkie potrawy. Bez względu na to jaki rodzaj zdrowej dietę wybierzemy, z pewnością proponowany jadłospis będzie obfitował w warzywa i owoce. Zaraz też pojawią się głosy, że przygotowanie dietetycznych dań wymaga sporo czasu, którego tak bardzo nam wszystkim brakuje. Oferta wielofunkcyjnych robotów kuchennych, których zadaniem jest pomoc w przygotowywaniu potraw jest niezwykle bogata, jednak często zamiast oszczędzać nasz czas, wymagają one długiego składania, montowania skomplikowanych części, a na koniec żmudnego demontażu i czyszczenia. Doskonała alternatywą dla elektrycznych robotów, będą ręczne krajacze wielofunkcyjne. Proste w obsłudze, lekkie, nie zabierają wiele miejsca w kuchennych szafkach. Można je zabrać ze sobą na działkę czy camping. Wymiana wkładów i końcówek krojących, nie wymaga wprawy, ani skomplikowanych czynności. Noże tnące ze stali nierdzewnej długo zachowują ostrość i będą służyły przez długi czas. Z ich pomocą pokroimy warzywa, owoce zioła, a nawet twarde sery czy bakalie. Prostokątny Krajacz uniwersalny składa się z sitek tnących oraz wygodnego pudełka, do którego wpadają pokrojone produkty. Dzięki niemu dzięki kilku wprawnych ruchom pokroimy warzywa w kostkę do zup, równe cienkie plastry do sałatek lub paski do lekkich dań. Zdrowe, domowe frytki z krajaczem powstaną w krótką chwilę! Warto podkreślić, że dłonie nie stykają się bezpośrednio z krojonymi warzywami, więc przygotowanie dania jest bezpieczne i higieniczne. Nie zafarbujemy rąk od buraczków, a po skończonej pracy dłonie nie będą miały nieprzyjemnego zapachu czosnku czy cebuli.

Jeszcze więcej praktycznych funkcji kuchennych spełni Krajacz multi z korbką. Poręczne narzędzie pozwoli sprawnie siekać i kroić, dzięki ostrym oraz niezwykle wydajnym nożom tnącym. Posiada również końcówkę do mieszania i ubijania, niezastąpioną do ubicia białek czy przygotowania domowych sosów. Wymiana końcówek to zaledwie jeden ruch, a po skończonej pracy narzędzie szybko i łatwo umyjemy pod strumieniem wody lub w zmywarce.

W tej samej linii narzędzi kuchennych marki Altom Design, utrzymanej w przyjemnej, limonkowej kolorystyce, znajdziemy również sprytny i poręczny Krajacz mini oraz Maszynkę do warzyw, do ustawienia na blacie kuchennym. Wymienne wkłady o większych i drobniejszych oczkach,  pozwolą wygodnie ucierać i rozdrabniać, zastępując kuchenne tarki.

Techniki gotowania na patelni Wok
shutterstock_328979948

Błyskawicznie pokrojone w drobną kostkę czy paski warzywa wystarczy zblanszować lub podsmażyć z odrobiną oliwy i zdrowy, pożywny posiłek gotowy. W tej roli niezastąpiona będzie patelnia Wok, doskonała do lekkich dań inspirowanych kuchnią azjatycką. Patelnia o charakterystycznym kształcie misy i płaskim dnie, wykonana jest ze stali węglowej, która szybko się nagrzewa i zapobiega przywieraniu potraw do powierzchni. Warzywa z dodatkiem przypraw smażymy ?w ruchu?, w oleju rozgrzanym do wysokiej temperatury, a następnie przesuwamy je na brzeg patelni, gdzie miękną w niższej temperaturze, ale już nie wchłaniając niepotrzebnie tłuszczu. W kolejnym etapie możemy podsmażyć na Woku, mięso lub grzyby. Danie będzie bardziej pożywne jeśli dodamy do niego ryż lub azjatycki makaron. Soki z warzyw lub odrobina bulionu wystarczą do zagotowania makaronu i szybkiego przygotowania pełnego dania tylko w jednym naczyniu. Warto podkreślić, iż potrawy przygotowane w ten sposób zachowują nie tylko pełnie smaku, ale także zawarte w nich witaminy oraz składniki odżywcze.

Wok to patelnia, która pozwala na wiele zastosowań i technik kulinarnych. Można w niej z powodzeniem smażyć na głębokim tłuszczu, gotować na parze, a nawet wędzić. Szefowie kuchni zalecają, by przed pierwszym użyciem wypalić wok i dzięki temu w pełni cieszyć się jego zaletami.
Kształt patelni pozwala na stabilne umieszczenie jej nad palnikiem i odpowiednie rozgrzanie. Drewniany uchwyt zabezpieczy dłonie przed oparzeniem. Patelnię po smażeniu należy wyczyścić papierem i delikatnie natrzeć oliwą. Uchwyt z oczkiem pozwala zawiesić ją na haczyku czy kuchennym relingu.

Efektowne desery – nie tylko w wersji fit
stella-small

Wiosenne i letnie spotkania z rodziną czy przyjaciółmi to także okazja, by na chwilę zapomnieć o dietach i trochę połasuchować! Któż z nas nie ulegnie czasem pokusie lodów czekoladowych czy domowej bitej śmietany z owocami sezonowymi? Nawet najprostszy domowy deser czy galaretka podana w efektownym pucharku uprzyjemni każde spotkanie i wprawi gości w doskonały nastrój. Szklany pucharek pozwoli wyeksponować składniki deseru, starannie skomponowane i np. ułożone warstwami, długo utrzymując je w niskiej temperaturze.

Miłośnikom diet polecamy podanie w pucharkach lekkich przysmaków o obniżonej ilości cukru. Deser z nasionami chia (które są obfitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy) zwieńczony musem truskawkowym czy mango oraz listkami mięty, w przejrzystym, szklanym pucharku będzie się prezentował i smakował bajecznie!

Wśród nowości na lato 2017 polecamy szczególnie efektowny pucharek do deserów Stella, z wypukłymi dekorami podkreślającymi doskonałą jakość szkła oraz elegancki Glamour, o klasycznym kształcie, opasany dekoracyjną wstęgą. Oba pucharki do deserów mają pojemność 290 ml.