23.12.2015

Karnawałowe drinki

Karnawałowe drinki stanowią nieodzowną część noworocznych przyjęć, a znajomość trunkowych zasad savoir-vivre’u świadczy o klasie gospodarzy. Aby właściwie docenić charakter karnawałowych drinków nieodzowny jest odpowiednio dobrany kształt kieliszka czy szklanki. Sprawdź jakie są najmodniejsze drinki w karnawale oraz jak je podać, by zachwycić gości!

Jak powszechnie wiadomo, savoir-vivre to wyrażenie pochodzące z języka francuskiego, które tłumaczy się jako dobre maniery i ogłada, a często nawet ?sztuka życia?. Odnosi się ono nie tylko do poprawnego ustawienia sztućców czy eleganckiego zachowania przy stole. Składa się nań wiele elementów, również umiejętność podawania napojów alkoholowych.

Altom Design Studio stworzył kolekcję Diamond, w skład której wchodzą kieliszki do najbardziej popularnych trunków na świecie. Kolekcja Diamond to idealnie przeźroczyste i błyszczące szkło, które pięknie załamuje światło. Doskonałej jakości szkło i starannie wykończone detale, podkreślają naturalną barwę oraz klarowność każdego napoju. Kieliszki z kolekcji Diamond powstały zgodnie z obowiązującymi zasadami nakrywania stołu i sposobem serwowania ulubionych trunków. To osobliwy wyraz piękna i trwałości.

Karnawałowe drinki: co serwować w karnawale?

Różne gatunki alkoholi powinno się podawać gościom w odpowiednio określonych gramaturach i proporcjach. Aby właściwie docenić charakter trunku nieodzowny jest odpowiednio dobrany kształt kieliszka czy szklanki. To on odpowiada za przepływ napoju, a więc za to jakich walorów smakowych nam dostarcza. O jakości kieliszka decyduje forma, wielkość, średnica krawędzi i sposób wykończenia. Jak właściwie dobrać kieliszek do rodzaju podawanego trunku? Pomoże nam w tym kolekcja szkła Diamond. Jest to idealny zestaw składający się z kieliszków i szklanek przeznaczonych do najbardziej popularnych trunków na świecie!

Kieliszki do szampana

Kieliszek do szampana charakteryzuje się smukłą i wysoką sylwetką. Mała średnica czaszy powoduje powolne uwalnianie pęcherzyków gazu, które tworzą cienką stróżkę podziwianą przez wielu koneserów. Kieliszki do szampana 180 ml z linii Diamond są wąskie, smukłe i wystarczająco wysokie, aby trunek mógł swobodnie musować. Przeźroczystość kieliszka uwypukla złocisty kolor szampana.

Kieliszki do czerwonego wina

Jednym z podstawowych napojów alkoholowych jest wino, które idealnie sprawdza się w każdej sytuacji. W zależności od potrawy, okazji bądź po prostu indywidualnych preferencji konsumenta, wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje wina: białe i różowe podawane do dań rybnych i owoców morza oraz czerwone do dziczyzny, ostrych serów lub czerwonego mięsa. Linia Diamond zawiera dwa kieliszki do wina o objętości 250 i 330 ml. Kieliszek o większej objętości (330 ml) przeznaczony jest do wina czerwonego. Posiada on szerszą czaszę pozwalającą na zakręcanie winem co umożliwia jego właściwe natlenienie i uwolnienie pełnego smaku. Oba kieliszki zwężają się ku górze zatrzymując kumulujący się w naczyniu aromat. Kieliszki do czerwonego wina nadają się szczególnie do win takich jak Cabernet Sauvignion lub Merlot. Szeroka czasza zwężająca się ku górze doskonale wydobywa bukiet i aromat tego wina.

Kieliszki do wina białego

Mniejszy z kieliszków do win z linii Diamond (250 ml) charakteryzuje się wolniejszym oddawaniem temperatury na zewnątrz. Białe wina podaje się schłodzone, dlatego kieliszek do wina białego jest mniejszy, by jak najdłużej utrzymać właściwą temperaturę i wydobyć pełnię walorów tego trunku. Kieliszek idealnie nadaje się do win o bogatym, kwiecisto-owocowym aromacie.

Kieliszki do wódki

Najmniejszy kieliszek w kolekcji Diamond przeznaczony jest do wódki. Kieliszek o pojemności 35 ml posiada nóżkę, która chroni jego zawartość przed nadmiernym ogrzaniem. Czysta wódka powinna być podawana mocno zmrożona w temperaturze 6-8 st.C. Nalewamy ją do małych kieliszków 0,25 ml z białego szkła. Dla utrzymania odpowiedniej temperatury trunku należy również schłodzić szkło, aż na powierzchni kieliszka pojawi się charakterystyczny szron. Kieliszek trzymamy za dno i napełniamy go do momentu pozostania od 3 do 5 mm wolnej przestrzeni do krawędzi szkła.

Kieliszki do koniaku

Koniak podaje się w szerokich kieliszkach na niskiej nóżce, aby podczas podgrzewania dłonią, uwolnić z niego pełny aromat. Tradycyjne koniakówki mają pękatą czaszę na krótkiej nóżce. Kształt i rozmiar (240 ml) takiego kieliszka uwydatnia delikatny, karmelowy smak owocu zwarty w Brandy, neutralizując i osłabiając ostry smak alkoholu.

Kieliszki do martini

Kieliszek do martini posiada charakterystyczny stożkowaty kształt i wraz z dodatkiem cytryny czy lodu tworzy ładną ekspozycję na stole. Czasza kieliszków do martini rozszerza się ku górze. Kieliszek należy napełniać tak, aby została zachowana wolna przestrzeń między trunkiem a górna krawędzią w celu swobodnego umieszczenia dekoracji drinka.

Kieliszki do margarity

Kolekcję Diamond uzupełnia również kieliszek do margarity, którego nazwa pochodzi od znanego koktajlu przyrządzanego na bazie tequili, likieru typu triple sec i soku z cytryny. Margaritę podajemy w schłodzonych kieliszkach o szerokiej czaszy w kształcie odwróconego kapelusza sombrero, co podkreśla meksykańskie pochodzenie tego napoju. Przy napełnianiu kieliszka trunkiem należy pamiętać o zostawieniu wolnego miejsca przy górnej krawędzi, aby ozdobić ją crustą z soli i cząstką limonki. Swoją zasłużoną popularność drink ten zawdzięcza trzem głównym walorom: mocy, oryginalnemu wyglądowi i równie oryginalnemu smakowi.

Kieliszek do likieru/ajerkoniaku

Trunki przygotowywane według domowej receptury są smaczne i aromatyczne. Nasze babcie doskonale znają przepis na ajerkoniak, czyli odpowiednik adwokata domowej roboty. Tradycyjna metoda serwowania tego gęstego kremu zaleca użycia kieliszka o rozszerzającej się czaszy, aby bez problemu udekorować go bitą śmietaną i kakao. Kieliszek do likieru i ajerkoniaku bardzo dobrze nadaje się do przygotowania Bombardino – najpopularniejszego drinka na bazie tego likieru. Stworzony z połączenie ajerkoniaku, whisky i czarnej kawy trunek stał się niezwykle lubianą mieszanką, szczególnie wśród płci pięknej.

Kieliszek do likieru/sherry

Pewne alkohole oraz kultura ich degustacji kojarzy się nam z dystyngowanym towarzystwem, które sympatycznie plotkuje nad kieliszeczkiem porto, sherryczy nalewki. Tradycyjnie sherry podaje się w niewielkich naczyniach (około 60ml) w kształcie tulipana. W kieliszku na początku uderza nas wdzięcznie wygięty brzeg, dalej oczarowuje obły kształt czaszy, który płynnie przechodzi w stopkę.

Kieliszki do wody

Wody mineralne niegazowane i gazowane podajemy najczęściej w kielichach typu goblet. Są one większe od kieliszków do win, o podobnym kształcie najczęściej wyższe, o większej pojemności. Kieliszek do wody z linii Diamond posiada charakterystyczną, pękatą czaszę o objętości 440 ml, którą podkreśla wysoka nóżka. Służy do podawania zarówno wody mineralnej jak i gazowanej, którą nalewa się do połowy naczynia.

Szklanki do whisky

Whisky najlepiej smakuje bez dodatków. Szklanka do whisky to typowe, niskie naczynie o regularnych kształtach przypominających baryłkę. Whisky podaje się w czystej postaci z dodatkiem kostek lodu. Podaje się ją w niskich szklankach o grubym dnie, do których przed wlaniem ochłodzonego napoju wkłada się kostkę lodu. Ilość wlanej whisky powinna być niewielka to znaczy około 1/5 szklaneczki.

Szklanki multiuso

Koktajle zmrożone lub miksowane, orzeźwiające napoje lodowe, a także soki najlepiej serwować w wysokich, zwężających się ku górze szklankach na krótkiej nóżce, o pojemności około 400ml. Dla ozdoby brzeg kieliszka można przybrać plastrem cytryny, pomarańczy lub kandyzowaną wisienką.

Szklanki long drink

Wysoka szklanka o małej średnicy to idealne szkło do podawania long drinków. Umożliwia pełną swobodę w komponowaniu różnokolorowych napojów orzeźwiających i stabilnie podtrzymuje słomkę lub mieszadełko. Long drinki doskonale orzeźwiają, pobudzają, relaksują lub wyciszają. Mocny alkohol uzupełniamy wodą sodową, napojami gazowanymi, sokami, piwem lub winem. Do long drinków używamy wysokich smukłych szklanek, do których wkładamy ozdobną słomkę do napojów. Chcąc dopełnić wrażenia zasadnym jest położenie pod szklankę serwetki koktajlowej wchłaniającej wilgoć ze zroszonego szkła.

Pokal do piwa

Pokal do piwa z linii Diamond wyróżnia się wąską i wysoką linią czaszy o standardowej pojemności 500 ml. Cienkie i klarowne szkło idealnie podkreśla barwę jasnych, złocistych pilznerów. Między trunkiem a krawędzią znajduje się specjalne miejsce na puszystą, powoli opadającą piankę. Jasne piwa podajemy w wysokich, przezroczystych kielichach. Naczynie powinno być tym wyższe, im jaśniejsza jest barwa piwa. Przyjmuje się, że trunek do degustacji należy podawać w temperaturze 6°C – 8°C, natomiast najlepiej gasi pragnienie w temperaturze 3°C. Prawie wszystkie piwa podajemy z czapą białej piany, dlatego pokal powinien mieć taką wysokość, aby zmieściła się w nim zawartość butelki razem z pianą. Naczynie należy precyzyjnie wysuszyć po umyciu, a jego temperatura nie powinna być wyższa od temperatury samego piwa.