Przecieramy
Zaczął się sezon na pomidory! Te najsmaczniejsze, wygrzane w słońcu i soczyste. To idealny moment na przygotowanie pomidorowych przecierów, które wykorzystamy kiedy nadejdą chłodniejsze dni. Jednak tradycyjne parzenie pomidorów i obieranie ze skórki to bardzo czasochłonne zajęcie. Niezależnie od tego, z jakich pomidorów przyjdzie nam robić przecier, najważniejszy w tym przedsięwzięciu będzie zaopatrzenie się praktyczny przecierak. Proste w obsłudze narzędzie oddzieli skórki i pestki od pomidorów tak, żeby nie trzeba było obierać i niepotrzebnie tracić czasu.
Jak szybko zrobić przecier pomidorowy?
Do garnka lejemy trochę wody na dno. Jeśli pomidory okażą się mięsiste, trzeba będzie później dolać jej jeszcze trochę. Kroimy pomidory, im cząstki będą mniejsze tym szybciej się rozgotują i puszczą sok. Pomidorów nie trzeba gotować zbyt długo – 20 minut. Im będziemy krócej gotować, tym pomidory zachowają więcej wartości odżywczych. Jeżeli przygotowujemy przecier do słoików, musi on być zdecydowanie gęstszy niż do zupy przygotowanej od razu. Rozgotowane pomidory przecieramy ręcznym przecierakiem. Przekonacie się, że szybko w sitku pozostaną wyłącznie pestki i skórki.
Szatkujemy
Kiedyś zaprawiało się ogromne ilości warzyw i owoców. Szatkowało się kapustę, soliło i ubijało w kamiennych garach? Dziś na szczęście robimy zaprawy bardziej hobbistycznie i po to aby również w zimie delektować się ulubionymi smakami. Zimą do obiadu warto mieć gotową sałatkę, którą szybko podamy domownikom jako dodatek do pieczystego. Przygotowanie ulubionej sałatki to naprawdę świetna zabawa. Musimy tylko pamiętać o zaopatrzeniu się w odpowiednią tarkę, dzięki której z łatwością poszatkujemy wszystkie składniki.
A do czego służą poszczególne ostrza w tarce?
- Małe łezki ? do szatkowania warzyw na niewielkie, drobne paski.
- Duże łezki ? zetrą składniki w duże pasma. Idealne jeśli w sałatce chcesz podkreślić smak poszczególnych składników np. marchewki.
- Długie ostrze ? idealne do szatkowania kapusty, ogórka czy cukinii w równe plastry.
- Drobne gwiazdkowe ostrza ? suche składniki zetrą na jedwabistą konsystencję, wilgotne na delikatne puree.
Przechowujemy
W kuchni bardzo często borykamy się z problemem przechowywania w sposób praktyczny i estetyczny domowych przetworów. Z pomocą przychodzą nam słoje, które nie tylko będą spełniały swoją funkcję ale również wypełnione pysznymi konfiturami staną się kuchenną ozdobą. Niewątpliwie największymi zaletami produktu będzie przeźroczyste szkło ale również hermetyczne zamknięcie z sylikonową uszczelką. Intensywnie aromatyczna konfitura z wiśni na pewno przetrwa w takich słojach najmroźniejszą zimę.
Dżem wiśniowy z wanilią
SKŁADNIKI:
1kg wydrylowanych wiśni, laska wanilii, 500g cukru
WYKONANIE:
Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Wiśnie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą a następnie przy pomocy drylownicy, drylujemy. Następnie wiśnie zasypujemy cukrem, oraz dodajemy miąższ z laski wanilii, na końcu również samą laskę. Kolejnym krokiem jest gotowanie naszej mieszanki na małym ogniu, aż dżem zgęstnieje. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji wyjmujemy laskę wanilii. Po ugotowaniu i przestudzeniu przekładamy do wysterylizowanych słoików. Następnie pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut. Na tym kończy się nasza praca ? po spasteryzowaniu nie pozostaje nic innego jak życzyć ? smacznego 🙂
Całkowity czas przygotowania: 60-70 minut
Wykorzystywane narzędzia: słoiki małe (200-300ml), drylownica do wiśni, deska do krojenia + nóż, pojemnik z miarką do odważenia cukru lub waga, garnek + łopatka
Pasteryzujemy
Aby przedłużyć trwałość domowych przetworów i zabezpieczyć je przed dostępem powietrza i psuciem, należy pasteryzować słoiki. Pasteryzacja słoików polega na rozgrzaniu zakręconych słoików wraz z zawartością tak, żeby znajdujące się w środku, rozszerzone powietrze, uwypukliło wieczko słoika, a następnie, w czasie studzenia, wciągnęło je do środka. To zabezpieczy zawartość słoika przed kontaktem z powietrzem z zewnątrz, a jednocześnie usunie wszelkie drobnoustroje, które mogły dostać się do przetworów w trakcie ich przygotowywania lub nakładania do słoików.
Jak pasteryzować?
- Gorące słoiki napełniamy przetworami i dokładnie zakręcamy.
- Na dnie dużego garnka układamy specjalną, metalową wkładkę do pasteryzacji lub czystą ścierkę kuchenną. Zapobiegnie to pękaniu słoików w kontakcie z mocniej nagrzanym dnem garnka.
- Do garnka wkładamy słoiki, ustawiając je tak, żeby mogła między nimi swobodnie przepływać woda.
- Zalewamy słoiki gorącą wodą, powinna sięgać ok. 3 cm poniżej najniższego słoika i doprowadzamy do wrzenia.
- Pasteryzujemy słoiki przez ok. 10-30 minut, zgodnie z przepisem na przetwory, którymi zostały napełnione. Wieczka słoików powinny się uwypuklić i delikatnie strzelić.
- Wyjmujemy słoiki z wrzątku, dociskamy wieczka i jeszcze raz dokręcamy.
- Zawijamy słoiki w gruby ręcznik, obracamy do góry dnem i odstawiamy na kilka godzin do wystudzenia.