Grill to przede wszystkim przepis na udane spotkanie towarzyskie. Kochamy grillowanie za swobodną atmosferę spotkań na świeżym powietrzu oraz przyjemność przygotowywania prostych dań na ruszcie. Chętnie wykorzystujemy różnego rodzaju mięsa, ale nie stronimy też od ryb czy warzyw. Grillowane potrawy kojarzą nam się przede wszystkim z latem, bo to właśnie wtedy słoneczna pogoda zachęca nas do spotkań w ogródkach. Przepyszne barbecue możemy jednak serwować przez cały rok. Pomoże nam w tym specjalna patelnia grillowa.
Patelnia grillowa ? dania z grilla nie tylko w ogródku
Patelnia grillowa daje nam namiastkę dań pieczonych na brykiecie drzewnym. Na takiej patelni możemy grillować o każdej porze roku i w każdych warunkach pogodowych. Naczynie powinno być pokryte wewnątrz powłoką non-stick, która skutecznie ogranicza przywieranie potraw. Umożliwia ona przygotowanie smacznych i zdrowych posiłków przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu. Bardzo ważne, aby miała ona również odpowiednią grubość. Powierzchnia non-stick w naczyniach VALDINOX składa się z wielu warstw, dzięki czemu cechuje ją wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz łatwość w czyszczeniu ? wystarczy bieżąca woda i delikatny płyn do mycia.
Patelnia grillowa ? właściwości
Patelnia grillowa wyposażona jest w ryflowaną powierzchnię, dzięki której wytopiony tłuszcz nie wsiąka w potrawę, a zbiera się zagłębieniach naczynia. Specjalne wylewki umożliwiają odlanie nadmiaru tłuszczu nawet w trakcie smażenia. Wszystkie patelnie grillowe w ofercie Altom posiadają kwadratowy kształt. W ten sposób powiększyliśmy powierzchnię, którą można wykorzystać do smażenia sporej porcji mięsa lub warzyw. Rozgrzany olej czy masło ma skłonności do pryskania. Aby ochronić nasze dłonie wszystkie patelnie grillowe mają podwyższone brzegi, które zapobiegają rozpryskiwaniu się tłuszczu. Patelnia grillowa nada się na indukcję, kuchenkę gazową czy elektryczną ? na każdej z nich możesz bezpiecznie grillować.
Jak smażyć na patelni grillowej?
Patelnia grillowa ma wiele zalet ? przyrządzone na niej dania smakują niemal jak te prosto z grilla, jednak są dużo zdrowsze, ponieważ tłuszcz nie zawiera rakotwórczych substancji wytwarzających się w trakcie tradycyjnego grillowania. Potrawy te wymagają minimalnej ilości tłuszczu ? wystarczy tyle, by posmarować żeberka patelni. Na tak przygotowanej, rozgrzanej patelni możemy przyrządzić to na co tylko mamy ochotę ? kurczaka, karkówkę, szaszłyki czy grillowane warzywa z patelni.
Patelnia dzielona ? dwie potrawy w jednym naczyniu
Jeśli chcesz zaoszczędzić czas i energię na przygotowanie złożonego posiłku, skorzystaj z funkcjonalnej patelni dzielonej. Naczynie posiada część grillową ze żłobieniami i oddzieloną powierzchnię o gładkim dnie. Podzielona płaszczyzna umożliwia jednoczesne smażenie lub odgrzewanie dwóch potraw o różnych właściwościach. W efekcie oba składniki posiłku będą jednakowo gorące, przy czym smaki i aromaty nie wymieszają się. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy również tę samą potrawę smażyć na maśle i oleju, w zależności od gustu domowników lub ich zaleceń zdrowotnych. Dzięki tej specjalnej patelni przygotujemy poszczególne składniki posiłku w jednym naczyniu, w tym samym czasie, na dwa różne sposoby.
Domowe grillowanie to świetna okazja do testowania nowych przepisów kulinarnych, a także specjalistycznych naczyń kuchennych, które zaprojektowaliśmy, aby ułatwić Twoją pracę. Zarówno klasyczna patelnia grillowa, jak i patelnia dzielona sprawią, że będziesz cieszyć się smakiem grillowanych potraw nawet w środku zimy.