9.11.2015

Andrzejkowe party

Dzień 30 listopada coraz bliżej. Przypadające w tym dniu imieniny Andrzeja od zawsze były hucznie obchodzone. To doskonała okazja aby spotkać się z przyjaciółmi i wspólnie spędzić ten wieczór w miłej atmosferze. Istotną kwestią podczas Andrzejkowego Party jest oczywiście stół przy, którym całe spotkanie się odbędzie. Musi znaleźć się na nim zarówno coś do jedzenia jak i picia, a wszystko to w odpowiedniej oprawie.

Przekąski zawsze w modzie

Podczas andrzejkowej zabawy doskonale sprawdzają się różnego rodzaju przekąski. Aby elegancko je podać na stół niezbędne będą niewielkie porcelanowe lub szklane naczynia. Pozwolą one zaserwować gościom krakersy, chipsy, orzeszki oraz bardziej ambitne przekąski. Może na przykład kalmary w panierce?

Przepis na kalmary w panierce:

1 kg kalmarów; 2 cytryny; 2 szklanki mąki; oliwa, sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Kalmary rozmrażamy, płuczemy i odsączamy na papierowym ręczniku. Następnie obtaczamy białe pierścienie w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy panierowane kalmary. Smażymy na złocisty kolor. Gotowe porcje układamy na półmisku lub platerze. Cytryny kroimy w ćwiartki i układamy pomiędzy gotowymi jeszcze ciepłymi kalmarami.

Niezbędnik: patelnia z powłoką nieprzywieralną, łopatka drewniana, półmisek lub plater, nóż do warzyw i owoców.

Orzeźwiające napoje

Napoje podawane podczas andrzejkowego przyjęcia to oczywiście indywidualny wybór każdego organizatora. Szklanki i kieliszki z linii Diamond pozwolą w elegancki sposób zaserwować nawet najbardziej wyszukane trunki, podczas każdego przyjęcia. Jako propozycję na egzotycznego, kolorowego drinka proponujemy prosty przepis na kamikaze:

Przepis na kamikaze:

lód 3 kostki; wódka 50 ml; curacao blue 25 ml; sok z limonki/cytryny 5 ml; sok cytrynowy 25 ml

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki mieszamy w shakerze, następnie przelewamy do małych kieliszków lub dużych typu martini? i gotowe.

Niezbędnik: pojemnik do kostek lodu, shaker, kieliszki do wódki lub kieliszki do martini.

Coś dla łasuchów

W ten magiczny wieczór nie zapomnijmy również o słodkościach. Będą one miłym akcentem andrzejkowego przyjęcia. Aby nie spędzić w kuchni pół dnia możecie Państwo przygotować ciasteczka Degestive. Są one świetną propozycją dla osób dbających o zdrowa dietę, które będą miały ochotę na słodkie co nieco.

Przepis na Ciasteczka Degestive:

200g mąki pszennej pełnoziarnistej żytniej; 200g płatków owsianych lub 100g płatków owsianych i 100g otrębów owsianych; 100g cukru brązowego (lub 120g białego); 2 łyżeczki proszku do pieczenia; pół łyżeczki soli; 200g masła; 4 łyżki mleka; 100g mlecznej/gorzkiej/białej czekolady

Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane (lub otręby wymieszane z płatkami) mielimy niezbyt drobno. Łączymy z mąką cukrem, solą, proszkiem do pieczenia, masłem i mlekiem. Zagniatamy jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy lub macie silikonowej na grubość około 5 mm. Wykrawamy koła lub inny ulubiony kształt. Przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach c przez 17 minut (jeśli są cieńsze to krócej).W kąpieli wodnej rozpuszczamy ulubioną czekoladę. Smarujemy ciasteczka z jednej strony.

Niezbędnik: stolnica; wałek do cista; foremki do wykrawania ciasteczek; garnek i miska szklanka lub metalowa do przygotowania łaźni wodnej.

Udanej Andrzejkowej Zabawy!