15.12.2017

Świąteczny przepis od Mistrza

news

Aby nasze świąteczne spotkania przy przysłowiowym śledziku były pełne smaku, dziś proponujemy coś specjalnego od marki VALDINOX. Przepis na zimowe, skandynawskie śledzie od naszego Mistrza w Kuchni Szymona Czerwińskiego. Ambasador marki VALDINOX poleca garnki, patelnie i akcesoria kuchenne dla profesjonalistów i amatorów gotowania. A już wkrótce dla naszych partnerów i miłośników naczyń VALDINOX, więcej przepisów Mistrza w Kuchni.

Składniki:

• 10 solonych śledzi
• 300 ml octu winnego
• 250 ml wody
• 50 ml whisky
• 2 czerwone cebule
• 1 marchew
• 1 pęczek kopru świeżego
• 100 g brązowego cukru
• 5 ziarenek ziela angielskiego
• 1 łyżeczka ziaren pieprzu
• 1 łyżeczka ziaren gorczycy
• 1 łyżeczka ziaren kolendry
• 1 łyżeczka goździków
• 1 łyżeczka ziaren jałowca
• szczypta czerwonego pieprzu

śledź skandynawski

Sposób przygotowania:

W garnku VALDINOX zagotuj wodę z octem, whisky oraz cukrem. Lekko zamieszaj, a gdy cukier się rozpuści zdejmij garnek z zalewą z ognia. Śledzie odsącz i pokrój w kawałki. Ja lubię grubość 1,5-2,5 cm. Posiekaj koper oraz cebulkę i marchew w cienkie płatki. Wyparz duży słoik i układaj w nim na przemian warstwy śledzia, kopru, cebuli czerwonej, płatków marchwi oraz przypraw. Po ułożeniu wlewamy przygotowaną zalewę tak, aby pokryła całą zawartość słoika. Słoiki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu – w lodówce lub chłodnej spiżarni. Śledzie będą smakowały idealnie po około siedmiu dniach. Lekko korzenny smak, z aromatem whisky i ciemnego cukru trzcinowego najlepiej komponuje się z ciemnym pieczywem.

Więcej informacji i przepisów znajdziesz na valdinox.pl