15.12.2017

Świąteczny przepis od Mistrza

Aby nasze świąteczne spotkania przy przysłowiowym śledziku były pełne smaku, dziś proponujemy coś specjalnego od marki VALDINOX. Przepis na zimowe, skandynawskie śledzie od naszego Mistrza w Kuchni Szymona Czerwińskiego. Ambasador marki VALDINOX poleca garnki, patelnie i akcesoria kuchenne dla profesjonalistów i amatorów gotowania. A już wkrótce dla naszych partnerów i miłośników naczyń VALDINOX, więcej przepisów Mistrza w Kuchni.

Składniki:

? 10 solonych śledzi
? 300 ml octu winnego
? 250 ml wody
? 50 ml whisky
? 2 czerwone cebule
? 1 marchew
? 1 pęczek kopru świeżego
? 100 g brązowego cukru
? 5 ziarenek ziela angielskiego
? 1 łyżeczka ziaren pieprzu
? 1 łyżeczka ziaren gorczycy
? 1 łyżeczka ziaren kolendry
? 1 łyżeczka goździków
? 1 łyżeczka ziaren jałowca
? szczypta czerwonego pieprzu

śledź skandynawski

Sposób przygotowania:

W garnku VALDINOX zagotuj wodę z octem, whisky oraz cukrem. Lekko zamieszaj, a gdy cukier się rozpuści zdejmij garnek z zalewą z ognia. Śledzie odsącz i pokrój w kawałki. Ja lubię grubość 1,5-2,5 cm. Posiekaj koper oraz cebulkę i marchew w cienkie płatki. Wyparz duży słoik i układaj w nim na przemian warstwy śledzia, kopru, cebuli czerwonej, płatków marchwi oraz przypraw. Po ułożeniu wlewamy przygotowaną zalewę tak, aby pokryła całą zawartość słoika. Słoiki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu ? w lodówce lub chłodnej spiżarni. Śledzie będą smakowały idealnie po około siedmiu dniach. Lekko korzenny smak, z aromatem whisky i ciemnego cukru trzcinowego najlepiej komponuje się z ciemnym pieczywem.

Więcej informacji i przepisów znajdziesz na valdinox.pl